
نوشابه کفیر چیست؟
نوشابه کفیر چیست و چرا باید این نوشابه را با نوشابه معمولی جایگزین کنید؟ سرانه مصرف نوشابه در جهان به طرز دیوانهواری بالا است. این مسئله یک بحران اساسی در مسائل مربوط به تغذیه و سلامتی محسوب میشود و محققان به دنبال راهحلی برای کاهش مصرف این نوشیدنی به طریق مختلف هستند. نوشابه کفیر یکی از همین راهحلهای مؤثر است. مصرف نوشابه کفیر نهتنها برای سلامت انسان ضرری ندارد؛ بلکه فواید زیادی برای بدن دارد.
احتمالاً همه با ماست پروبیوتیک آشنایی دارند، اما نوشابه کفیر نسبت به ماست کمتر شناخته میشود. نوشابه کفیر نیز نوعی نوشیدنی پروبیوتیک است که حاوی باکتریها و مخمرهای مفیدی برای بدن است. در ادامه به شما میگوییم نوشابه کفیر چیست و مصرف آن چه فوایدی برای بدن دارد.
کفیر چگونه تهیه می شود؟
کفیر نوعی فرآورده لبنی تخمیر شده است که با کمک باکتریها و مخمرها از تخمیر شیر تهیه میشود. میکروبها از قندهای موجود در شیر تغذیه کرده، تکثیر شده و در نهایت نوشیدنی تخمیر شده تولید میکنند. میکروبها در طی تغذیه از قندهای شیر گاز تولید میکنند و به همین دلیل این نوشیدنی گازدار است.
کفیر انواع مختلفی دارد و با تمام ترکیبات زیر کفیر درست میشود:
- شیر گاو، شیر گوسفند، شیر بز
- شیرهای غیر لبنی مانند شیر نارگیل و شیر جو دوسر
- آبمیوه
- آب
مطالعات نشان داده که دانههای کفیر حاوی ۵۶ گونه باکتریایی و مخمر مفید برای بدن هستند.
باکتریهای مفید موجود در کفیر عبارتند از:
- لاکتوباسیلوس
- لاکتوکوک
- استرپتوکوک
- لوکونوستوک
با نوشیدن کفیر این باکتریهای مفید وارد بدن شده که خواص زیادی برای بدن انسان دارند.
در ادامه میتوانید به مقاله نوشابه از کجا شروع شد، سر بزنید و اطلاعات خود را درباره تاریخچه نوشابه کامل کنید.
ارزش غذایی کفیر
ترکیبات و تکنیک تخمیر باعث تفاوت ارزش غذایی کفیر میشود. در زیر ارزش غذایی یک پیمانه کفیر لبنی کمچرب را میبینید:
- پروتئین: ۹ گرم
- کلسیم: ۲۴ درصد از ارزش روزانه
- فسفر: ۲۰ درصد از ارزش روزانه
- منیزیم: ۷ درصد از ارزش روزانه
- ویتامین ب12: 29 درصد از ارزش روزانه
- ویتامین ب2: 25 درصد از ارزش روزانه
- ویتامین دی: 12 درصد از ارزش روزانه
نسخههای بدون لبنیات کفیر مانند نوشابه کفیر شاید ارزش غذایی کفیر لبنی را نداشته باشند، اما از نظر ارزش غذایی قابلمقایسه با نوشابههای معمولی نیستند. اگر کسی از شما پرسید که نوشابه کفیر چیست و چه تفاوتی با نوشابه معمولی دارد، این ارزش غذایی کفیر را به او نشان دهید تا بهتر تفاوت نوشابه کفیر را با نوشابه معمولی درک کند.
برای آشنایی با مراحل تولید نوشابه گازدار، مقاله طرز تهیه نوشابه گازدار را مطالعه کنید.
خواص نوشابه کفیر برای بدن
کفیر سرشار از مواد مغذی و پروبیوتیک است که مصرف آن فواید زیادی برای سیستم گوارش انسان دارد. پروبیوتیکها از باکتریهای مفید روده هستند که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از سرطان دارند. هنوز تحقیقات کاملی در زمینه فواید نوشابه کفیر برای بدن صورت نگرفته است، اما شواهد نشان میدهد که مصرف نوشابه کفیر ۴ فایده مهم زیر را برای بدن دارد:
تقویت سیستم گوارش
میکروارگانیسمهای مفیدی در روده انسان زندگی میکنند. غذاهای پروبیوتیک حاوی همین میکروارگانیسمهای مفید دستگاه گوارش هستند. این نوشیدنی تعادل این میکروارگانیسمها را در بدن برقرار میکنند و باعث تقویت سیستم گوارش میشود. به همین دلیل است نوشیدن کفیر را برای درمان اسهال توصیه میکنند. علاوهبراین، مطالعات بسیاری تأثیر مثبت کفیر بر بیماریهای گوارشی را تأیید کردهاند. بهعنوانمثال، سندروم روده تحریکپذیر و زخمهای ناشی از عفونت با مصرف کفیر بهتر میشوند.
پیشگیری از انواع سرطان
سرطان از مهمترین علل مرگومیر در جهان است و همه به دنبال راهی برای پیشگیری از این بیماری فراگیر میگردند. تغذیه مهمترین نقش را در پیشگیری از سرطان دارد. مطالعات نشان داده که پروبیوتیکهای موجود در کفیر از پیشگیری و رشد سلولهای سرطانی جلوگیری میکنند.
تقویت استخوان و کاهش خطر پوکیاستخوان
یکی از مهمترین مشکلات مصرف نوشابه در ارتباط با افزایش خطر پوکیاستخوان است. پوکیاستخوان از بیماریهای خاموشی است که در زمان پیری حسابی مشکلآفرین میشود. جایگزینکردن نوشابه معمولی با نوشابه کفیر نهتنها شما را از پوکیاستخوان نجات میدهد، بلکه کمک میکند تا استخوانهای محکمتری داشته باشید. کلسیم نقش مهمی در جلوگیری از پوکیاستخوان و استحکام استخوانها دارد که کلسیم موجود در کفیر این نقش را بهخوبی ایفا میکند.
تقویت سیستم ایمنی
تقویت سیستم ایمنی با کاهش ابتلا به انواع بیماریها رابطه مستقیم دارد. غلظت بالای میکروارگانیسمهای مفید در نوشابه کفیر باعث تقویت سیستم ایمنی میشود. مطالعات همچنین نشان داده که این تقویت سیستم ایمنی باعث سرکوب بهتر پاسخهای التهابی بدن شده است. علاوه بر این، مطالعه دیگری تأیید کرده که مصرف روزانه کفیر به کنترل بیشتر سطح التهاب بدن کمک میکند.
اگر میخواهید درباره نحوه نگهداری نوشابه بدانید تا در زمان مصرف مزه و گاز آن از بین نرود، به مقاله نحوه نگهداری نوشابه مراجعه کنید. در این مطلب بهترین روش برای نگهداری از نوشابه را آوردیم.
مضرات کفیر برای بدن
نوشیدن نوشابه کفیر برای بیشتر افراد نهتنها مضر نیست، بلکه فواید زیادی دارد. بااینوجود بدن انسانها با یکدیگر تفاوتهای چشمگیری دارند و نمیتوان انتظار داشت که همه افراد عکسالعمل مشابهی نسبت به مواد خوراکی داشته باشند. مضرات کفیر مانند سایر مواد غذایی حاوی پروبیوتیک با مشکلات گوارشی بیشتر نمایان میشود. اگر بعد از خوردن نوشابه کفیر علائم زیر را دارید، نشاندهنده این است که بدن شما با این نوشیدنی سازگاری ندارد:
- حالت تهوع
- نفخ
- یبوست
- گرفتگی عضلات
مطالعات نشان داده که این عوارض جانبی بهمرورزمان کاهش پیدا میکند. بااینحال بهتر است با دیدن علائم بیش از حد با پزشک خود مشورت کنید.
اگر طرفدار نوشابههای انرژیزا هستید، مقاله انواع نوشابههای انرژیزا، شما را با انواع نوشابههای انرژیزا و نحوه انتخاب آنها آشنا میکند.
کلام آخر
نوشابه کفیر یک نوشیدنی پروبیوتیک است که فواید زیادی از جمله تقویت سیستم ایمنی و ویژگیهای ضد سرطانی برای بدن دارد. این نوشیدنی خوشمزه باکتریها و مخمرهای مفیدی را وارد بدن انسان میکند که گیاهخواران نیز به راحتی میتوانند از فواید آن بهرهمند شوند. اگر میخواهید پروبیوتیکهای بیشتری را وارد رژیم غذایی خود کنید، حتما نوشابه کفیر را امتحان کنید.
سوالات متداول
آیا کفیر فاقد گلوتن است؟
نوشیدنی کفیر ارتباطی به گندم یا جو ندارد. نوشیدنی کفیر سنتی حاوی شیر و پروبیوتیک است و شما در آن گلوتنی پیدا نمیکنید. با این حال در نوشیدنیهای صنعتی کفیر ممکن است برای افزودن طعم از گلوتن استفاده کنند. بهتر است قبل از مصرف برچسب روی بطری نوشیدنی را بخوانید تا از گلوتن داشتن یا نداشتن آن مطمئن شوید.
آیا کفیر لاکتوز ندارد؟
کفیر لبنی لاکتوز دارد، اما به دلیل فرایند تخمیر میزان این لاکتوز خیلی کم است و افرادی که حساسیت زیادی به مصرف لاکتوز ندارند با خوردن این نوشیدنی دچار مشکل نمیشوند. افرادی که حساسیت شدیدی به لاکتوز دارند بهتر است از کفیر غیرلبنی استفاده کنند.
نوشابه کفیر چه فوایدی برای بدن دارد؟
نوشابه کفیر فواید زیادی از جمله تقویت سیستم ایمنی، تقویت سیستم گوارش، پیشگیری از انواع سرطان و تقویت استخوان و کاهش خطر پوکیاستخوان برای بدن دارد.